zaterdag 11 februari 2012

Sorbet van nashi-peer, tamarindepeulen en vanille

Een geslaagd tropisch experiment terwijl de laatste ijsbergen voorbij het keukenraam afdrijven op de Rupel! De nashi-peer (Aziatische peer) heeft de vorm en de knapperigheid van een appel. De subtiele en sappige smaak is minder uitgesproken dan die van onze peren. De gedroogde Tamarindepeulen (Indische dadels) zijn zoet als dadels en rozijnen. Ze hebben een houterig aroma, een beetje zoals kaneel.

150 g suiker
20 cl water
2 el vloeibare honing
1/2 vanillestokje
3 of 4 tamarindepeulen
2 cl witte rum
1 klein takje munt
40 cl sap van 4 of 5 nashi-peren en 1 limoen

Pel de tamarindepeulen, verwijder de pitten en harde stukjes en snij ze heel fijn. Mengen met een klein beetje rum en wat laten trekken.

Klop de suiker in een steelpannetje door het water. Schraap het vanillestokje en laat het stokje samen met de vanille enkele minuten meekoken met de siroop. Zet het vuur af, laat een beetje afkoelen en roer de honing erdoor. Voeg ook het takje munt en de rest van de rum toe. Laat nog wat verder afkoelen en zeef de siroop.

Pers de limoen. Schil de nashiperen, verwijder het klokhuis en pureer het vruchtvlees samen met het limoensap. Zeef de puree twee keer voorzichtig. Gebruik het gezeefde vruchtvlees eventueel in een andere bereiding. Meng het sap met de siroop. Klop het eiwit stijf en klop het door het mengsel. Laat enkele uren afkoelen in de ijskast. Klop nog eventjes op en laat opstijven in de ijsmachine. Schakel de ijsmachine uit en roer de stukjes tamarinde door de nog te zachte sorbet. Laat de ijsmachine nog even draaien tot de sorbet stevig wordt. De stukjes tamarinde blijven ook in de diepvries lekker zacht in de sorbet, door de alcohol en het suikergehalte!

Sorbet van nashi-peer, tamarindepeulen en vanille by Tim Lerno on Grooveshark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten