Je bent er wel even zoet mee, met het pellen van 1 kg lychees. En als je daarna wat teveel limoensap toevoegt, dan smaak je ze zelfs niet meer! Maar als het goed zit, dan lijken lychees en limoenen gemaakt voor elkaar. Rum, gember en zeste geven de sorbet nog wat meer pit. Kardemom doet een exotisch dansje. Munt brengt verfrissing.
150 g suiker
20 cl water
zeste van 1/2 limoen
10 kardemompeulen
1 duim gember
4 blaadjes munt
1 cl witte rum
40 cl sap van 1 kg lychees en 1 limoen
1 eiwit
Maak de siroop door de suiker in een pan door het water te kloppen. Snij het blokje gember heel fijn en doe het in de pan. Pel de kardemompeulen en stamp de zaden fijn in de vijzel. Doe ze in een theebuiltje. Snij de zeste in fijne reepjes en doe in de vijzel. Voeg toe aan het theebuiltje en hang het in de siroop. Laat de pan een tiental minuten zachtjes opwarmen en roer regelmatig. Snij de muntblaadjes fijn. Neem de pan van het vuur en roer ze door de siroop. Voeg een klein scheutje witte rum toe en laat afkoelen. Verwijder het theebuiltje.
Pel en ontpit de lychees en hak ze fijn in de blender. Zeef het vruchtvlees enkele keren. Pers de limoen, zeef het sap en breng het lycheesap voorzichtig op smaak. Meng het sap met de afgekoelde siroop.
Klop het eiwit stijf en klop het door het mengsel. Laat enkele uren afkoelen in de ijskast. Klop nog eventjes op en laat opstijven in de ijsmachine.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten