woensdag 29 februari 2012

Sorbet van komkommer, groene appel en rozemarijn

Deze combinatie pikte ik vorig jaar op reis van een Zuid-Franse chef. Dit was één van de eerste sorbets die ik probeerde met mijn ijsmachine. Helaas tot mislukken gedoemd, zo leek het. Mijn derde poging was gelukkig wel wat het moet zijn: kruidig én verfrissend!

Sorbet van komkommer, groene appel en rozemarijn by Tim Lerno on Grooveshark

150 g suiker
20 cl water
fleur de sel naar smaak
3 takjes rozemarijn
1 el witte rum
40 cl sap van 4 groene appels en 1 komkommer
1 citroen
1 eiwit

Snij de takjes rozemarijn in grove stukken en plet deze samen met wat fleur de sel in de vijzel. Giet een deel van het water in de vijzel, roer en giet de inhoud in een steelpan. Voeg de rest van het water en de suiker toe. Laat de pan een tiental minuten zachtjes opwarmen en roer regelmatig. Laat afkoelen in een koudwaterbad en zeef de siroop.

Pers de citroen en doe het sap in een kommetje. Hak de groene appels in grove stukken en verwijder het klokhuis. Dompel de stukken onmiddellijk in het kommetje met citroensap, zodat ze niet verkleuren en hak ze fijn in de blender. Hak de komkommer in stukken en doe deze bij de appels. De schil van de appels en de komkommer maken de smaak intenser. Zeef het vruchtvlees enkele keren. Voeg nog een scheutje van het citroensap toe. Meng het 40 cl sap met de afgekoelde siroop.

Klop het eiwit stijf en klop het door het mengsel. Laat afkoelen in een koudwaterbad. Klop nog eventjes op en laat opstijven in de ijsmachine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten