dinsdag 31 januari 2012

Roomijs van geflambeerde & gekarameliseerde banaan

Een idee van mijn vriendin Sandra mislukte bij de eerste poging. Vermoedelijk was het mengsel onvoldoende afgekoeld en gebruikte ik teveel alcohol en boter, waardoor het ijs niet wou opstijven in de ijsmachine. De tweede keer draaide dit geweldige ijs zichzelf!


Roomijs van geflambeerde & gekarameliseerde banaan by Tim Lerno on Grooveshark


Een klein klontje boter
2 bananen
Een klein scheutje witte rum
1 eierdooier
100 g witte suiker
1 theelepel maizena
50 cl volle melk
Enkele mespuntjes vanille
20 cl slagroom

Schroei de hele bananen aan in het klontje hete boter tot ze aan beide zijden bruin beginnen te kleuren. Bestrooi de bananen met een klein deel van de suiker en draai ze nog enkele keren om.
Blus met een klein scheutje witte rum, neem van het vuur en hou voorzichtig de vlam van een aansteker boven de pan, zodat de alcohol ontvlamt. Blus verder met een klein deel van de melk en laat nog even na sudderen op een laag vuurtje. Laat de pan wat afkoelen en hak de inhoud fijn in de blender. Zeef het mengsel en breng het samen met de melk en de vanille aan de kook.
Klop de eierdooier los met de rest van de suiker en de maizena.
Voeg al kloppend enkele eetlepels melk bij de eierdooier.
Voeg al kloppend de rest van de melk toe. Zeef het mengsel opnieuw.
Warm het eiermengsel een vijftal minuten al kloppend op, maar laat het niet koken.
Klop de slagroom bijna stijf.
Klop de slagroom door het mengsel.
Laat enkele uren afkoelen in de ijskast.
Klop het mengsel nog even op en laat het opstijven in de ijsmachine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten