zondag 22 januari 2012

Chocoladeroomijs met wei van gember, citroengras en zeste van limoen

Aanvankelijk was het niet mijn bedoeling om chocoladeroomijs te maken, maar citroengrasijs.  Ik had er niet op gerekend dat gember dezelfde eigenschap heeft als citrussap: het scheidt de melk in wrongel (kaas) en wei (vetarm vocht).  De gekruide wei smaakte niet sterk genoeg en was te dun om op eigen benen te staan.  Vandaar de keuze om pure chocolade toe te voegen, waarvan de smaak door de gember en de zeste tot het uiterste gedreven wordt! Volgende keer probeer ik het eens zonder gember.

Chocoladeroomijs met wei van gember, citroengras en zeste van limoen by Tim Lerno on Grooveshark
- 2 eierdooiers
- 125 g witte suiker
- 5 g bloem
- 60 cl volle melk
- 5 stengels citroengras, gehakt
- Zeste van ½ limoen, gehakt
- Klein stukje gember, gehakt
- 100 g pure chocolade 70%, gehakt
- 20 cl slagroom

De eierdooiers loskloppen met suiker en bloem.
Hak citroengras, zeste en gember met wat melk fijn in de blender of met de staafmixer.
Hou 20 cl melk over en breng de rest aan de kook met het kruidenmengsel.
Zet het vuur af en laat 30 min. afgedekt afkoelen.
Zeef het dikke mengsel voorzichtig enkele malen en gebruik enkel het weivocht.

Giet de wei in een maatbeker en leng met de rest van de melk aan tot 40 cl.
Warm de melk opnieuw op.
Voeg al kloppend enkele eetlepels melk bij de eierdooiers.
Voeg al kloppend de rest van de melk toe.
Warm het eiermengsel al kloppend op, maar laat het niet koken.
Smelt de chocolade al kloppend in het mengsel.
Zeef het mengsel.
Laat het al kloppend afkoelen in een koud water bad.
Klop de slagroom stijf.
Klop het mengsel door de slagroom.
Doe in de ijsmachine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten