zondag 22 januari 2012

Geitenkaasijs

Eén van de redenen waarom ik onlangs een eenvoudige ijsmachine kocht, is om het heerlijke geitenkaasijs dat ik enkele jaren geleden in een Zuid-Frans restaurant proefde opnieuw op mijn bord te kunnen toveren.  Dit bleek echter minder makkelijk dan gehoopt.  Nergens waren goede recepten te vinden.  In mijn eerste poging smaakte je vooral het haar van de geit.  De tweede keer was het gelukkig wel raak!  Het ijs dient zo vers mogelijk gegeten te worden, anders wordt het zurig.  Hoe verser de kaas, hoe lekkerder het ijs.  Je kan er een zoete saus bij serveren (honing,...), maar ook  een zoute begeleiding behoort tot de avontuurlijke mogelijkheden (bv. een pittige warme tomatensaus)
Geitenkaasijs by Tim Lerno on Grooveshark

Geitenkaasijs
- 170g zeer verse geitenkaas (2 frisse crottins, zeker niet zurig) 
- 30 cl volle melk
- 80 g witte basterdsuiker 
- 20 cl slagroom
- 1 eierdooier

De eierdooier met de suiker opkloppen.
De geitenkaas met wat melk in een blender tot romig mengsel kloppen en de rest van de melk toevoegen.
De kaasmelk al kloppend bij de dooier gieten en goed mengen.
De slagroom stijf kloppen.
Het mengsel voorzichtig door de slagroom roeren en goed mengen.
Het roomijs laten opstijven in de ijsmachine.

1 opmerking:

  1. goedenmiddag, Ook ik ben verrast door de smaak van geitenkaas-ijs in Frankrijk. het werd geserveerd als een amuse.
    Als ik uw recept bekijk valt het mij op dat het nbiet verwarmt wordt tot vla dikte. is er soms een regel weggevallen?
    met vriendelijke groet,
    Rob

    BeantwoordenVerwijderen